15 Cara tingkatkan trafik ke blog anda

Salam hormat dan salam sejahtera kepada pembaca semua.
Untuk posting kali ini, adalah bagus untuk saya berkongsi artikel yang bagi saya amat berguna bagi penulis-penulis blog yang baru hendak bermula. Artikel ini sebenarnya saya perolehi dalam bahasa Inggeris, tetapi saya menterjemahkannya di dalam bahasa Melayu agar mudah difahami.
Dunia blogging semakin berkembang dengan setiap hari, dijangka hampir 2 juta blog baru dihasilkan, cuma adakah penulis blog yang baru tahu cara untuk memikat dan menarik pengunjung ke blog mereka? Saya mencadangkan kepada anda untuk mengikuti 15 tips yang boleh digunakan bagi menarik lebih ramai pengunjung ke blog anda, terutamanya bagi mereka yang masih baru di dalam dunia blog ini.
1.)  Artikel yang ditulis mudah difahami dan kerap menghantar posting terkini.
Anda perlu mengemaskini blog kepunyaan anda dengan posting yang terkini. Ini merupakan langkah pertama untuk membina rangkaian pembaca blog anda. Dengan kandungan posting yang mungkin mempunyai maklumat yang diperlukan oleh audien / pembaca, blog anda mampu menarik minat audien tadi untuk datang semula ke blog anda, setiap hari dan setiap masa. Pastikan yang anda mempunyai sesuatu yang bermakna untuk diperkatakan kepada audien dan sering menggalakkan  audien di akhir posting untuk datang ke blog anda setiap hari, supaya dapat mengekalkan minat mereka dan terus setia dengan blog anda.
Ditambahkan lagi jika anda sering mengemaskini blog anda, ini boleh menambahkan peluang anda dari segi SEO (Search Engine Optimization) kerana jika anda selalu mengemaskini, blog anda menjadi perhatian oleh enjin pencarian seperti Google dan Yahoo!.

2. Hantar blog anda di enjin pencari ( Search Engines)
Hantarkan URL blog anda di enjin pencari popular seperti di Google, Yahoo dan Bing. Kebanyakan enjin pencari menyediakan ‘Submit Link’ (atau yang hampir serupa dengannya) untuk memberitahu enjin pencarian ke blog anda, maka apabila ada orang yang mencari maklumat di enjin pencari, jika bernasib baik, enjin pencarian akan membawakan audien kepada blog anda dalam keputusan enjin pencari.
Adalah penting untuk difahami di sini bahawa dengan menghantar blog anda di enjin pencarian bukan bermakna blog anda akan muncul di bahagian atasskrin pencarian di Yahoo, tetapi sekurang-kurangnya blog anda akan dimasukkan dan akan mempunyai peluang disenarai oleh carian enjin.

3. Gunakan dan kemaskini ‘Blogroll’
Blogroll ialah blog yang anda ikuti daripada penulis blog yang lain dan jika anda menggunakan Blogspot, kebiasannya ada kemudahan untuk mengemaskinikan Blogroll.
Dengan menambahkan pautan blog orang lain di blogroll anda,pemilik blog tersebut akan mendapatkan anda dan merera mungkin akan menambahkan anda di dalam blogroll mereka pula. Cara ini merupakan cara yang mudah untuk mendapatkan link ke blog anda melalui muka hadapan blog orang lain. Dalam hali ini, mungkin beberapa pembaca di blog orang lain tadi akan klik pada link ke blog anda dan mencari kandungan yang menarik dan menyeronokkan, seterusnya menjadi pembaca setia anda.

4. Manfaatkan Kuasa Comments (Mengulas)
Mengulas adalah alat yang mudah dan penting untuk meningkatkan trafik blog anda. Pertama, bertindak balaslah kepada komen yang ditinggalkan di blog anda untuk menunjukkan kepada pembaca anda bahawa anda menghargai pendapat mereka dan menarik mereka ke dalam perbualan dua hala. Ini akan meningkatkan kesetiaan pembaca.
Kedua, meninggalkan komen di blog-blog lain untuk memandu trafik baru. Pastikan anda meninggalkan blog URL dalam komen anda, jadi anda membuat pautan kembali ke blog anda sendiri. Ramai orang akan membaca komen-komen yang ditinggalkan di blog post. Jika mereka membaca komen terutamanya yang menarik, mereka sangat cenderung untuk klik pada pautan untuk melawat laman web commentor ini. It's important to make sure you leave meaningful comments that are likely to invite people to click on your link to read more. Ia adalah penting untuk memastikan anda meninggalkan komen yang bermakna dan cara ini mungkin dapat menarik pembaca di blog orang lain untuk klik pada link anda.

5. Syndicate kandungan blog anda dengan ‘Feed RSS’
Membuat setting butang RSS  di blog anda membuatkan ia mudah untuk pembaca setia anda untuk tidak hanya membaca blog anda, tetapi juga tahu apabila anda menyiarkan kandungan yang baharu.

6. Gunakan Pautan dan Trackbacks
Link adalah salah satu bahagian yang paling berkuasa kepada blog anda. Bukan sahaja link diberi perhatian oleh enjin carian, tetapi link juga bertindak sebagai sambungan atau dalam bahasa mudah ialah ‘rangkaian’ kepada blogger yang lain di mana mereka dengan mudah dapat mengenal pasti siapa yang menghubungkan ke laman web mereka. Menghubungkan ( linking) boleh membantu anda ‘disedari’ oleh blogger lain yang mungkin untuk menyiasat mana-mana laman web yang menghubungkan kepada mereka. Ini boleh membawa blogger yang lain (yang anda linkkan tadi) untuk menjadi pembaca baru blog anda atau untuk menambah link ke blog anda dari mereka.
Anda  juga boleh meninggalkan link ke blog yang lain sebagai langkah seterusnya dengan meninggalkan trackback di blog orang lain untuk membiarkan mereka tahu anda telah dikaitkan dengan mereka. Blog yang membenarkan jejak balik akan memasukkan pautan kembali ke blog anda di bahagian komen selepas post.

7. Tag Posts Anda
Ia mengambil masa beberapa saat tambahan untuk menambah tag kepada setiap posting blog anda, tetapi ia amat bernilaidari segi tag trafik tambahan, kerana boleh memandu ke blog anda. Tags (seperti pautan) mudah dikesan oleh enjin carian. Ia juga penting untuk membantu pembaca mencari blog anda apabila mereka melakukan carian di enjin carian popular blog seperti di Google dan Busuk.My.

8. Hantar Posts Anda Bookmarking Laman SosialAnda boleh mengambil masa untuk menghantar post terbaik anda kepada web ‘Bookmark’ laman sosial seperti Digg , StumbleUpon , Reddit dan banyak lagi yang boleh menjadi satu cara yang mudah untuk cepat meningkatkan trafik ke blog anda.

9. Ingatlah selalu kepada SEO ( Search Engine Optimization )
Apabila anda menulis blog dan laman anda, anda juga perlu untuk mengoptimumkan halaman anda di enjin carian supaya senang dicari oleh pembaca-pembaca dan audien yang baharu.Include relevant keywords and links but don't overload your posts with too many relevant keywords or completely irrelevant keywords. Masukkan kata kunci (keyword) dan pautan yang berkaitan tetapi jangan sesekali memasukkan terlalu banyak keyword atau pun keyword yang tidak relevan dengan posting ynag anda tulis. Berbuat demikian boleh dianggap spam dan anda akan mendapat keputusan yang negatif seperti blog anda dibuang daripada carian Google sepenuhnya.

10. Jangan Lupakan Images (Gambar)
Imej tidak hanya membuat melihat blog anda cantik, mereka juga membantu orang mencari anda dalam senarai enjin carian. Kebanyakan orang sering menggunakan pilihan carian imej yang ditawarkan oleh Google, Yahoo! dan enjin carian lain, dan menamakan imej anda dengan pengoptimuman enjin carian boleh meningkatkan trafik anda.

11. Anda sebagai penulis blog tamu (Guest Writter)
Blog tetamu boleh dilakukan apabila anda menjadi penulis tetamu di blog blogger yang lain atau apabila anda menjemput penulis blog yang lain sebagai penulis tetamu anda.Kedua-dua kaedah yang mungkin dapat meningkatkan trafik blog anda apabila anda mendapat pendedahan kepada pembaca blogger yang lain. Banyak pembaca blogger yang lain akan melawat blog anda untuk melihat apa yang anda perlu katakan.

12. Sertai Forum atau Kumpulan Online (group)
Anda mungkin boleh menyertai mana-mana  forum dalam talian dan kumpulan atau rangkaian sosial laman web seperti Facebook dan LinkedIn di mana anda boleh berkongsi idea dan bertanya soalan kepada rakan baru anda tidak kiralah sama ada di forum atau kumpulan online. Ketika join forum tersebut, anda meletakkan link ke blog anda dalam talian atau profil forum, jadi setiap kali anda membuat posting di forum atau menyertai rangkaian lain dalam talian, anda secara tidak langsung mempromosikan blog anda. Kemungkinan ramai orang akan klik pada pautan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai anda.

13. Mempromosikan blog anda di luar talian.
Mempromosikan blog anda tidak perlu berhenti apabila anda melangkah keluar dari blog anda. Anda boleh memilih untuk menambahkan link blog anda tadi sama ada di kereta, kad perniagaan atau t-shirt.Anda juga boleh memilih untuk bercakap tentang blog anda di dalam perbualan offline.

14. Menamakan Diri anda dan Blog orang lain untuk Anugerah Blog
Terdapat beberapa anugerah blog diberikan sepanjang tahun. Pencalonan diri sendiri dan lain-lain blog dan blogger boleh menarik perhatian ke blog anda dan memandu trafik ke blog anda.

15. Jangan Malu
Bahagian yang paling penting bagi memacu trafik ke blog anda adalah masyarakat sekeliling anda dan banyak kejayaan anda sebagai seorang blogger akan terikat kepada kesanggupan anda dalam perhubungan dengan masyarakat tersebut. Jangan takut untuk bertanya soalan, menyertai perbualan atau hanya berkata hai! dan memperkenalkan diri. Jangan duduk dan berharap dunia online akan mencari anda. Anda perlu bertindak untuk bersuara bagi memastikan yang orang lain sedar akan kewujudan blog anda.