Cabaran bekerja di Organisasi yang kecil

collins-fig06_008

Posting kali ini, saya akan menulis cabaran anda jika bekerja di organisasi yang kecil. Organisasi yang kecil ini biasanya wujud jika sesebuah industri tidak berada dalam modal yang besar, tetapi mungkin mendapat keuntungan yang besar dengan hanya perlu mempunyai beberapa orang pekerja, termasuklah boss. Boss anda pula mungkin seorang Pengurus, dan Pengurus itu pula akan melaporkan masalah syarikat kepada Pengurus Syarikat atau pun Pengarah Urusan.

 

Saya ambil contoh jika anda bekerja di syarikat perkapalan (Shipping Logistic). Bos yang paling besar mungkin Pengarah Urusan. Di bawah Pengarah Urusan tersebut hanya mempunyai beberapa Department seperti Logistic, Warehouse, Sales, Human Resourse dan Customer Affair. Baru ada 5 Department.

Setiap Department mungkin akan ada Department Manager. Tetapi jika nak bayar gaji Manager dirasakan mahal, Pengarah Urusan akan melantik Section Head sahaja. Contohnya jika Sales Department, dia hanya perlu melantik seorang Penyelia sahaja. Tak perlu nak lantik Manager.

 

Apakah cabaran yang ada jika anda bekerja di syarikat yang kecil seperti ini?

 

Saya akan berikan contoh sahaja dalam senario ini. Katakan jika anda bekerja di bahagian Customer Affair dan anda ada seorang Penyelia di atas anda. Penyelialah yang akan memberikan arahan kepada anda, apa yang patut dibuat dan senarai tugas yang perlu dibuat. Biasanya jika syarikat yang kecil, hanya ada 2 atau 3 orang sahaja yang berada di department yang sama dan tugas yang hampir sama, tetapi ada pengkhususannya. Penyelia tadi mungkin akan

meletakkan anda melayan kerenah customer A dan B, manakala rakan anda pula kena jaga customer C dan D. Tetapi jika syarikat anda bekerja mempunyai banyak klient.. maka anda akan banyak customer dan tidak terlayan nak jaga semua.

 

Lebih malang, kebanyakan syarikat yang kecil jarang-jarang mengambil pekerja yang dibayar mahal, tetapi melakukan kerja yang sedikit. Biasanya kerja memang banyak sampai tak cukup tangan. Kadang-kadang, anda diminta untuk menolong tugas department yang lain (maksudnya, buat kerja crossover). Contohnya anda kena jadi ‘despacth’ sekejap apabila diminta untuk menolong department sales. Maka jadilah ‘posmen’ sekejap. Masa itu sales department tak dapat nak menghantar sendiri sebab kerja-kerja sales pun banyak, ditambah lagi tiada manpower nak hantar surat.

 

Biasanya jarang-jarang yang bekerja lama di syarikat-syarikat kecil ini. Alasannya ialah kerja yang terlalu banyak dan banyaknya kerja yang bukannya kerja sendiri, tetapi task department yang lain atas arahan bos.

 

Itulah antara senario bila anda bekerja di syarikat-syarikat kecil ini. Sebenarnya untuk menambah pengalaman, anda boleh mencuba untuk bekerja di syarikat seperti ini.. Selepas itu, bergantunglah kepada anda sama ada mahu teruskan… atau pun.. Bye Bye!