Malaria… Oh Malaria Tambioga…..!!!

 

Bermula pada hari ini, Kementerian Kesihatan Kemboja mula memberikan kelambu yang diwata dengan racun serangga kepada rakyatnya yang tidak mampu membeli kelambu sendiri, yang lemah dan yang tinggal di sempadan, hutan dan wilayah pergunungan bagi mencegah penyakit malaria dari terus merebak di negara tersebut..


Kira-kira 1140000 kelambu akan diedarkan sehingga akhir tahun ini, kata Dr. Char Meng Chuor, pengarah Pusat Kebangsaan bagi Parasitologi, Entomologi dan Kawalan Malaria.


Kelambu berharga kira-kira $ 7200000 didermakan oleh Kumpulan Wang Global, katanya.

 


Malaria yang dibawa oleh nyamuk biasanya menggigit antara senja dan subuh, dan kelambu yang telah dirawat dengan racun serangga ini bukan sahaja melindungi pengguna, tetapi bersih dan juga mampu membunuh nyamuk..


Kemboja telah melaporkan kira-kira 35710 kes malaria dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, membunuh sekurang-kurangnya 28 orang.
Negara ini menetapkan matlamat untuk membasmi penyakit ini menjelang 2025. Untuk mencapai matlamat ini, ia memerlukan kos sebanyak $ 20000000 setahun.

 

Saya terfikir balik.. kelambu yang telah dirawat.. Rawatan yang macam mana Kemboja gunakan.. Tiada side effect ke? Tetapi jika ianya berjaya, Malaysia patut belajar dari Kemboja cara-cara buat kelambu terawat. Sebab di Malaysia, masih kurang orang yang suka pakai kelambu…