Ulasan NOKIA X7

Sambil berjalan-jalan di mana-mana shopping kompleks tu, cuba-cubalah kengkawan semua singgah di kedai-kedai handphone yang berhampiran. Kerana apa? kerana mau melihat handphone baru. Banyak handphone-handphone yang paling latest berada di pasaran sekarang dan sedia untuk dibeli.

Untuk posting kali ini, saya mahu membuat review untuk NOKIA X7
Walaupun saya tidak membeli, tetapi sempat jugalah melihat dan memegang handphone yang kononnya terkini tadi..

image
Saya review dari segi luaran dan fungsi yang asas sahaja, biasalah kalau dah tak beli, takkan nak pegang benda tu lama-lamakan?
Saiz skrinnya ialah 4 inci dan tebal handphone ni adalah dalam 1cm. Memang nipis dan handphone ni agak sesuai dipegang oleh orang yang bertangan kecil. Kalau yang bertapak tangan yang besar, agak susah juga nak pegang X7 ni kerana handphone ni mungkin direka khas untuk tangan yang kecil.
image image
Dia punya OS? NOKIA menggunakan Symbian Anna. Ingatkan guna Windows Phone 7 ke? Macam mana pun bagi kengkawan yang pernah menggunakan Siri NOKIA yang lain dan biasa dengan Symbian ni.., sepatutnya tiada masalah nak mengendalikan X7.

Dia punya skrin sesentuh (Touchscreen) agak sensitif. Silap sentuh confirm anda ke laut le jawabnya. Sedap-sedap call, tetiba call putus sebab tersalah tekan. Amacam? Nokia kononnya claim yang Touchscreen ni adalah teknologi AMOLED dengan 16M warna. Apa bendanya AMOLED? Hmm anda semua bukannya tau pun AMOLED ataupun tak peduli apa dia AMOLED.. yang penting sedap memakai. Tentang AMOLED ni kalau saya ada masa, nanti kita cerita pada posting yang akan datang.
image image

X7 ni memang didatangkan khas untuk berinteraksi di internet. Macam biasa dia ada fungsi WI FI, GPRS, GPS, BLUETOOTH, JAVA dan sebagainya. X7 juga dipasang sedia dengan QuikOffice viewer jika anda adalah seorang Manager ataupun CEO kilang seluar. Memang amat sesuai sekali dengan gaya elegannya.

Kamera? Mesti ada.. kamera dia 8 MP tu… Tak de masalah dan amat senang digunakan. Kamera X7 boleh detect muka. Kamera untuk X7 cuma ada satu sahaja.. X7 tidak mempunyai lens kedua.


Harga X7 pada masa post ni ditulis ialah RM1488.00 untuk pasaran Johor. Saya tak tahu kalau pasaran di tempat lain adalah sama.

Satu pesanan daripada saya.. Alah membeli menang memakai. Belilah barangan buatan Malaysia.. Ha ha ha ha ha!!!
(Nota : Maaf tak sempat nak ambik gambar aku bergaya dengan X7 ni kat TODAY Masai…)

Spec NOKIA X7 (credit Megamall)
General General
  • 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
  • 3G Network HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
  • Dimensions 119.7 x 62.8 x 11.9 mm, 85 cc
  • Weight 146 g
  • Internal 256 MB RAM, 1 GB ROM
  • Card slot microSD, up to 32GB, 8GB included, buy memory
  • OS Symbian Anna OS
  • CPU 680 MHz ARM 11 processor, Broadcom BCM2727 GPU
  • Standard battery, LiIon 1200 mAh (BL5K)
  • Standby Up to 450 h (2G) / Up to 450 h (3G)
  • Talk time Up to 6 h 30 min (2G) / Up to 4 h 30 min (3G)
  • Music play Up to 50 h
  • Misc SAR EU 0.61 W/kg (head)
Connectivity Connectivity
  • GPRS Class 33
  • EDGE Class 33
  • 3G HSDPA, 10.2 Mbps; HSUPA, 2 Mbps
  • WLAN WiFi 802.11 b/g/n
  • Bluetooth Yes, v3.0 with A2DP
  • Infrared port No
  • USB Yes, microUSB v2.0, USB Onthego support
  • GPS Yes, with AGPS support
Entertainment & Features Entertainment & Features
  • Phonebook Practically unlimited entries and fields, Photocall
  • Call records Detailed, max 30 days
  • Messaging SMS, MMS, Email, Push Email, IM
  • Browser WAP 2.0/xHTML, HTML, RSS feeds
  • Games Yes + downloadable
  • Java Yes, MIDP 2.1
  • Stainless steel panels
  • Digital compass
  • Active noise cancellation with dedicated mic
  • MP3/WMA/WAV/eAAC+ player
  • DivX/XviD/MP4/H.264/H.263/WMV player
  • Quickoffice document viewer (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
  • Adobe Reader
  • Flash Lite 4.0
  • Voice memo/dial/command
  • Predictive text input
Camera Camera
  • Primary 8 MP, 3264x2448 pixels, fixed focus, dualLED flash
  • Geotagging, face detection
  • Video Yes, 720p@25fps
  • Secondary No
Screen Screen
  • AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
  • 360 x 640 pixels, 4.0 inches
  • Gorilla glass display
  • Proximity sensor for auto turnoff
  • Accelerometer sensor for UI autorotate
Sound Sound & Music
  • Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
  • Loudspeaker Yes, with stereo speakers
  • 3.5mm jack Yes
  • Radio Stereo FM radio with RDS