Info mas kahwin mengikut negeri-negeri di Malaysia

Sempena dengan majlis perkahwinan yang banyak berlangsung pada musim cuti sekolah ni, terutamanya pada hari Sabtu dan Ahad ni, molek juga rasanya kalau kita tahu berapakah jumlah mas kahwin mengikut negeri-negeri di Malaysia. Lihatlah attachment di bawah:-

 

image

Sumber : JAKIM

Negeri yang paling mahal mas kahwinnya adalah Selangor, negeri kelahiran saya sendiri.. Hmm harap-harap jika mas kahwinnya dah sebegitu jumlahnya, jangan pula dibebani dengan hantaran yang teramat ‘mengujakan’ bagi mereka yang kurang mampu untuk mengahwini gadis-gadis Selangor. Aaahah..!!!

 

Islam itu mudah! Betulkan? Islam tidak menggalakkan kita supaya mengadakan majlis perkahwinan yang terlalu ‘grand’ sampai habis berpuluh-puluh ribu US dollar tau..!!! Kahwin pun bukannya susah kalau sebetulnya dalam Islam, rukun nikah kalau dah lengkap, maka sah le perkahwinan tadi… Islam menyuruh kita bersederhana dalam perbelanjaan. Tak payah le nak tempah hotel siap dengan letupan bunga api pulak… Atau yang paling grand kononnya, tempah sebuah kapal selam!!!

 

Selamat pengantin baru kepada semua bakal-bakal pengantin… OK bebeh..!!