Mari Ganyang ‘Indonesia’

image

Berita Harian pada hari ini melaporkan bahawa beberapa penyokong Indonesia telah melakukan provokasi kepada pemain-pemain kita dengan mengejek serta membaling objek ketika pemain bolasepak Malaysia sedang melakukan persiapan dan latihan. Alangkah begitu sempitnya pemikiran segelintir penyokong bolasepak di sana. (Memang dah keturunan sempit, monyet dan seangkatan dengannya). Mereka juga melaungkan slogan yang biasa kita dengar sejak 45 tahun lepas iaitu “GANYANG MALAYSIA”.

 

Perkataan GANYANG MALAYSIA ini bermula ketika Presiden Sukarno memerintah lagi. Ketika itu, kononnya Sukarno mahu menubuhkan gagasan kerajaannya sendiri merangkumi Borneo, Sumatera, Pulau Jawa dan Pulau-pulau yang berdekatan secara penaklukan. Tetapi dengan tertubuhnya Malaysia pada tahun 1963 yang merangkumi semenanjung Malaysia, Singapura, Sabah dan Sarawak, cita-cita beliau nampak sudah terkubur.

 

Kerana bencinya dia kepada Malaysia,dia telah melaungkan slogan ynag cukup bebal dan bangang iaitu GANYANG MALAYSIA. Indonesia telah menghantar beberapa tentera menyerang Malaysia melalui pantai barat semenanjung serta di Sarawak. Dalam sejarah, peperangah ini lebih dikenali sebagai konfrontasi.

 

Tetapi tidak lama selepas itu, Sukarno sendiri diganyang. Dia dijatuhkan dalam rampasan kuasa dan tahanan rumah, serta mati dengan amat memalukan.

 

Hari ini, kita tukar slogan kita di atas padang. Mari kita GANYANG INDONESIA. Jangan bagi peluang!!!!!